Beszélő kezek Nyíregyházán

Jelnyelvet használó civilek klubfoglalkozása, oktatása és egy különleges kiadvány elkészítése valósul meg Nyíregyházán az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület égisze alatt.


Magyarországon a hallássérült és siketvak emberek a társadalom egyenrangú és egyenjogú tagjai. Elismerjük a jelnyelv kulturális, közösségformáló erejét, ugyanakkor törekednünk kell arra is, hogy egyenlő esélyű hozzáférést biztosítsunk a közszolgáltatásokhoz való hozzáféréshez. A siket- és nagyothallókat ehhez azzal segítjük, ha megtanuljuk az ő nyelvüket, a jelnyelvet. Ez igényli a legkevesebb anyagi és energia befektetést, hiszen a jelnyelv alapjai néhány hónap alatt elsajátíthatóak. Ahhoz azonban, hogy minél többen megértsék, igényeljék, akarják ezt, érzékenyíteni kell a társadalmat, be kell mutatni, hogy a fogyatékkal élők számára akadálymentesített környezet mindenkinek megkönnyíti az életét: az érintettét, a családjáét, a környezetét.

A fogyatékkal élő ember ugyanolyan értékes személy lehet a társadalomban, mint az ép! Ez a gondolat hívta életre az Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület programját. Egyesületünk közel 10 éve tanítja a jelnyelv iránt érdeklődőket a magyar egységesített jelnyelvre. A 2015-ben indult programunknak több célja van: a már jelnyelvet ismerők részére klubfoglalkozások keretében továbbképzéseket, tapasztalatcseréket rendezünk, Nyíregyháza nevezetességeit idegenvezető mellett jelnyelvi tolmácsolással mutatjuk be, oktatást szerveztünk a program keretében 10 fő részére, akik ingyenes tanfolyam keretében alapszinten sajátíthatják el a jelnyelvet, valamint egy egyedülálló kiadványon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nevezetességeiről megyei turisztikai DVD-t készítünk.
A program megvalósításában különböző területeken dolgozó szakemberek működnek együtt (jelnyelvi kommunikátorok, pedagógusok, informatikusok, turisztikai szakemberek), akik együttes munkájának célja, hogy a program eredményeivel segítsük a siket- és nagyothalló embertársaink életét.

Honlapunkon – www.jelnyelvklub.hu – folyamatosan közzétesszük a program haladásáról szóló információkat a klubfoglalkozásainkon, rendezvényeinken résztvevők és érdeklődők részére. A honlapon egyszerű és rövid regisztráció után elérhetővé válnak a foglalkozások segédanyagai, előadásanyagai, gyakorló feladatok, valamint letölthető lesz az elkészült megyei turisztikai DVD is. A DVD-t a jelentősebb turisztikai vállalkozásoknak, irodáknak, központoknak kívánjuk ingyenesen terjeszteni, de minden érdeklődő online is megtekintheti, letöltheti 2016 márciusában.

Programunk a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. (NEA-TF-15-SZ-0056)

 

Elérhetőség

Asztalos Attila - 06203658767

Facebook

Vezetőség

Stankóczi László
elnök
elnökségi tag

Az egyesület vezetője vagyok a megalakulástól, feladatom a szakmai feladatok irányítása, az egyesülettel járó kötelezettségek ellátása, egy személyi képviselete, programok szervezése és operatív munka. 

 


Asztalos Attila
alelnök
elnökségi tag

Az egyesület alelnöki tisztségét töltöm be megalakulástól. A gazdasági vezetést végzem, részt veszek az operatív munkában, teljes körű szervezésben. Az egyesület Közösségi és Szolgáltató Házának vezetője vagyok. 

 


Bányász Mihályné
titkár
elnökségi tag

Több éve vagyok az egyesület tagja. A titkári tisztség számomra új kihívás az egyesületben, de bízom abban, hogy más szervezeti tapasztalataimnak köszönhetően és a szervező, rendező készségemet kamatoztatva az egyesület profitálhat ambícióimat felhasználva.

 

Kopjáry Istvánné
Felügyelő Bizottság elnöke

A versenyszférában dolgozom lassan 30 éve. Az összegyűlt tapasztalatom, tudásom a non-profit szférában is kamatoztatható, a Felügyelő Bizottság elnöki tisztségét töltöm be. Imádom a társaságot, a jó hangulatot, az értelmes időtöltést, s magam is kezdeményezem az ilyen típusú eseményeket.

 

Kozák Sándorné
Felügyelő Bizottsági tag

Emberközpontúságom valószínűleg abból fakad, hogy több éve egészségügyi területen dolgozom, érzékeny, beteg emberekkel foglalkozom. Ezért jól érzem magam ebben az egyesületben, ami ugyancsak a humánumra épít, s tudásomat a Felügyelő Bizottságban kamatoztatom.

 


Bányász Éva
Felügyelő Bizottsági tag
jelnyelvi oktató

Pénzügyi végzettségemmel a Felügyelő Bizottság tagja lettem, de a számok világán kívül a közösség építés és a jelnyelv oktatás alap és középszinten a feladatom. Rendezvény szervezésben és a sportos, mozgásos szabadidős programok szervezéséből veszem ki a részem.

 

Orosz Mihály
elnökségi tag
marketing referens
jelnyelvi oktató

 Feladatom az alap- és középfokú jelnyelv tanfolyamok vezetése. Karban tartom az egyesület külső web kommunikációs felületeit, valamint az egyesület nyomtatott sajtóanyagainak elkészítéséért, arculatáért felelek.

 Dr. Nagy Péter
egyesület jogásza

 Az egyesület jogsegélyszolgálatát irányítom, segítséget nyújtok minden hozzánk fordulónak, segítem klienseink ügyeit. Előadásokat tartok rendezvényeken, részt veszek az egyesület programjainak szakmai megvalósításában.